EMDR

Soms voel je je niet opgewassen tegen de moeilijkheden waar je in je leven in terecht bent gekomen. In dat geval zijn er heel verschillende therapie├źn in te zetten. Die zijn altijd gericht op jou als persoon en op het soort moeilijkheden waarom het gaat. Elke therapie richt zich erop een veranderingsproces in jou op gang te brengen. Zo ook EMDR.

EMDR is een therapie die heel specifiek wordt toegepast bij onverwerkte ervaringen. Een heftige ervaring die je niet of onvoldoende hebt verwerkt, kom je steeds weer tegen. Er blijkt in je hele systeem een blokkade te zijn ontstaan die de verwerking tegenhoudt. Je houdt er last van alsof het gisteren is gebeurd.

EMDR is een uiterst gerichte techniek. Het is een therapie waarmee snel resultaat kan worden bereikt als je aanloopt tegen bepaalde angstgevoelens. Dat resultaat heeft EMDR bijvoorbeeld bij angst- en paniekstoornissen maar ook bij herinneringen die blijven opspelen bij dwanggedachten en cirkelredeneringen waar je maar niet van af kunt komen en ook bij PTSS en lichtere vormen van traumatische ervaringen. Alles waarin je emotioneel blijft hangen, ook al weet je met je verstand wel dat je het groter maakt dan het zou hoeven zijn.

EMDR zet op een snelle, technische manier alsnog verwerking in gang van schokkende gebeurtenissen. Deze therapeutische techniek gaat uit van de effectiviteit van het brein. Het maakt in principe niet uit hoe ver in het verleden de onverwerkte ervaringen hebben plaatsgevonden. Als het brein op de juiste manier geprikkeld wordt, richt het zich alsnog op verwerking. Lees meer