10 tips voor de feestdagen bij relatieproblemen

  1. Maak samen tijd voor een rustig gesprek over praktische zaken rond de feestdagen. Neem je voor om rekening te houden met de extra stress die er nou eenmaal is deze periode. Het scheelt al zo als jullie de dingen die gedaan moeten samen op een rij hebben. Dan kun je ook de taken en verantwoordelijkheden verdelen. 

  1. Vraag hulp bij dingen die je gewend was zelf te doen maar die je nu teveel zijn zoals kerstcadeautjes, de boodschappen of de versieringen. Ga niet eisen, maar vraag.

  1. Probeer het eens te worden over een invulling van de dagen. Doe dat zo dat ieder zich daar - met wat geven en nemen - in kan vinden.

  1. Bepaal ook in grote lijnen wat het budget is dat jullie willen besteden aan extra’s voor cadeautjes, maaltijden, hapjes en drankjes. Daarmee voorkom je veel irritaties achteraf.

  1. Stel de dingen die gedaan moeten worden niet uit tot het laatste moment. Dat scheelt veel onnodige ruzie en stress. 

  1. Zijn er familiebijeenkomsten waar je niet onderuit kunt? Maak er dan het beste van door van tevoren te bedenken wie er allemaal ook zullen zijn. Neem je bewust voor contact te zoeken met die mensen in het gezelschap waar je wat mee kunt en de anderen vriendelijk op afstand te houden.

  1. Zorg ervoor om deze feestdagen ook iets te plannen waar jij persoonlijk van opknapt. Dat hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Kondig het vooral ook van tevoren aan. Je mag best even alleen willen zijn. De buitenlucht in, tijd nemen om echt te luisteren naar je favoriete muziek, lezen op een rustige plek, een uurtje slapen of relaxen, uitvoerig in bad gaan etc. Dat geeft energie voor de hele verdere dag. Gun elkaar die kleine break, ook als je kinderen hebt. Het levert iedereen veel op. 

  1. Zorg voor voldoende nachtrust. Je bent dan veel beter tegen de dingen opgewassen, zelfs als je niet goed slaapt.

  1. Beperk de hoeveelheid alcohol, daarmee maak je deze dagen ook de kans op conflicten kleiner. Bovendien slaap je beter en voel je je veel fitter de volgende dag.

  1. Wees realistisch. Verwacht deze feestdagen geen grote verbondenheid en intimiteit als je relatie toch al wankel is. Forceer je niet, ook niet ter wille van de kinderen. Probeer er samen het meest haalbare van te maken.